top of page

Jubileum voor Bootcamp Friesland

Bootcamp Friesland bestaat vijf jaar. Wilco Tigchelaar vertelt over bootcamp Friesland, wat hem en zijn team drijft en wat zijn toekomstdromen zijn.

Wat is bootcamp?

Opdrukken tegen de leuning van een brug, lunges van het Woutersbergje in Oranjewoud of ploegen door het zand op de Heide, dat is bootcamp Friesland: sporten in buitengebieden en wat je om je heen tegen komt, gebruiken om oefeningen te doen. Wat ook het leuke is aan bootcamp is dat we van plek naar plek gaan.


Waar is bootcamp Friesland?

Wij sporten nu in Heerenveen, Joure, Aldeboarn en Nijeholtpade. In Heerenveen hebben we een beginnersgroep en een gewone groep. We sporten in de bossen van Oranje Woud, in de omgeving van de Belvedère en in de zomer gaan we ook wel eens naar de Heide. In Joure heb ik een binnen locatie en ik wil dat ook graag uitbreiden naar buiten. Daarnaast geef ik bootcamp in twee dorpen: Aldeboarn en Nijeholtpade.


Waarom bootcamp?

Met bootcamp sport je lekker in de buitenlucht: spierversterkende oefeningen worden afgewisseld met loopoefeningen. De meesten doen bootcamp als hoofdsport, maar er zijn ook mensen die bootcamp gebruiken als aanvulling op een andere sport of bijvoorbeeld in periodes waarin je met je eigen sport de stop hebt. Wij gaan het hele jaar door, maar dat betekent niet dat je voor een langere tijd een contract hebt. Je kunt bij ons per les betalen, een strippenkaart kopen of per maand betalen. Daardoor is het ook zo toegankelijk voor verschillende doelgroepen. De mensen die bij ons sporten vinden vooral de afwisseling erg leuk: we trainen op verschillende locaties en er zijn verschillende trainers met elk een eigen aanpak. Het is altijd een verassing wat je gaat doen, met wie je gaat sporten en waar je heen gaat. Ook op de locatie verplaats je je, zo zie je nog eens wat.


Voor wie is bootcamp?

Bootcamp is voor een hele brede doelgroep. Ik had laatst nog iemand van dertien en ik heb ook iemand van in de zestig. Dus alles kan! Iedereen kan meedoen, leeftijd maakt niets uit. Mensen onder de zestien moeten wel een begeleider meenemen, dat kan één van de ouders zijn of bijvoorbeeld een oudere broer of zus.

We hebben een beginnersgroep en een gewone groep. Hierdoor zorgen we ervoor dat je laagdrempelig binnen kunt stromen. De lessen van de beginnersgroep zijn vijfenveertig minuten en de gewone groep zijn zestig minuten. Doordat we twee groepen hebben kunnen we de deelnemers op de juiste manier begeleiden: in de beginnersgroep kun je ervaren of bootcamp iets voor je is en kun je alles op een rustig tempo leren. Als je wat meer gewend bent of als je meer uitdaging zoekt, kun je naar de gewone groep. Je kunt de groepen ook combineren. Hierdoor maken we het mogelijk om voor iedereen een passende uitdaging te creëren. Niet alleen in de keuze van training kun je variëren, maar ook binnen de lessen is het mogelijk om de oefeningen naar eigen wens en niveau in te vullen. Zo kun je afwisselen in de oefeningen en het aantal herhalingen. Ook handig als je bijvoorbeeld een blessure hebt. De trainers denken graag met je mee.


Wat is kenmerkend voor team bootcamp Friesland?

Bij ons staat toegankelijkheid centraal. Dit willen wij bereiken door de lessen laagdrempelig te maken en door open te staan voor iedereen. We zijn echt een groep. Dat zie je ook terug in ons logo: de B en de C zijn met elkaar verbonden, dat staat voor de verbinding van mensen met een passie voor sporten op verschillende niveaus. Die verbondenheid zorgt voor motivatie. Het doel is dan ook dat je, ook als je een keer een zwaardere training hebt gehad, terug blijft komen. Dat gebeurt over het algemeen ook wel.

Zonder de trainers zou dat niet lukken. Ik ben trots op ze. De trainers hebben bij mij veel vrijheid om de lessen naar eigen idee in te vullen en ze doen dit heel leuk. Ze zijn enthousiast en hebben passie voor wat ze doen: trainingen geven en met mensen bezig zijn.

Hoe kijk je terug op de afgelopen vijf jaar?

Ik heb de afgelopen vijf jaar hele leuke trainingen gegeven. Ik ben begonnen met twee uurtjes in de week voor tussen de twintig en veertig deelnemers en nu doen er tussen de honderd en honderdvijftig deelnemers mee per week. Ik was eerst alleen, daarna is er iemand bijgekomen voor de zondag en er zijn inmiddels zes mensen die vaste uren geven. Daardoor is er nu veel meer afwisseling in de groepen.


Succes Wilco!

Vriendelijke groet Joke de Boer

209 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page